Näin digitodellisuuden ja pienenevien katsojalukujen myötä on myös täysin ruotsinkielisen YLE-kanavamme FST5:n tulevaisuus herättänyt kiivasta keskustelua niin ankkalammessa kuin sen reuna-alueillakin. Viimeisimpien katsojalukujen valossa katsojaluvut ovat suosituimmille ohjelmille nousseet reilusta 150.000 hieman yli 200.000:en - toisaalta kärkisijan vei "Framom Främsta Linjen" itsenäisyyspäivänä, jolloin sotaelokuvat tunnetusti kuuluvat varsin monen suomalaisen päiväohjelmaan. Puhutaan siis kuitenkin varsin vaatimattomista katsojaluvuista, varsinkin kun keskimäärin kanavan ohjelmia seuraa reilusti alle 100.000 katselijaa - ja kuten muistamme pelkästään suomenruotsalaisiakin on sentään sellaiset 300.000.
YLEn hallintoneuvoston puheenjohtaja Hannu Olkinuora esittääkin mielestäni varsin perusteltuja ja fiksuja mielipiteitä FST5:n - ja miksei suomenruotsalaisuuden yleensäkin - roolista ja tulevaisuudesta, viimeksi Hbl:n artikkelissaan 15.12.2007. Olen täysin samaa mieltä hänen kanssaan siitä, että FST5 on yksi osoitus RKP:n ja tiettyjen muidenkin suomenruotsalaisten lobbausjärjestöjen (lue Folktinget) harjoittamasta politiikasta viime aikoina. Siis siitä politiikasta, mikä muutaman vuoden takaisen Tammisaaren puoluekokouksen jälkeen on pala palalta tullut Svenskfinland'in viralliseksi politiikaksi. Sillä on myös oma nimensä ja se on eristäytymispolitiikka (isoleringspolitik på svenska). Tammisaaressahan Biaudet ja muut kaksikielisyyden puolesta puhuneet pääosin eteläsuomalaiset RKP-poliitikot hävisivät ja kovemman linjan pääosin pohjanmaalaiset ruotsalaisuusaktiivit pääsivät niskan päälle. Tuloksen näemme nyt edessämme mm. tässä FST5 asiassa. Samaa tullaan kokemaan myöhemmin erilaisissa yhteyksissä liittyen vaikkapa tuleviin koulutusjärjestelyihin, kuntaliitoksiin ja muihin hallinnollisten rakenteiden uudelleenjärjestelyihin - ja samoja tulevat olemaan myös eristäytymisratkaisuista aiheutuvat ongelmat, kuten ruotsin kielen aseman tosiasiallinen heikkeneminen maassamme ja muun väestön lisääntyvä välinpitämättömyys jopa kielteisyys suomenruotsalaisiin ja ruotsin kieleen!
Hannu Olkinuora on myös täysin oikeassa siinä, että ruotsin kielen asema maassamme riippuu täysin valtaväestön suhtautumisesta siihen. Kun nyt näyttää siltä, että suomenruotsalaiset poliitikot taustajärjestöjensä tukemina ajavat innokkaasti tällaista eristäytymispolitiikkaa, voikin mielestäni hyvin kysyä, mikä valtion ja kaikkien tv-katselijoiden roolin tulisi tällaisessatilanteessa olla? Minun mielestäni on täysin ok, että valtio vaikkapa hallitsemansa YLE:n kautta tukee sellaista kehitystä, missä eri kieliryhmät lähenevät toisiaan, suvaitsevuus lisääntyy ja lain edellyttämät (kieli)palvelut mahdollistuvat. Mutta ei valtion tai koko valtakunnan tv-lupamaksajien pidä olla aktiivisesti ajamassa naapureistaan eriytyneitten instituutioiden ja muiden rakenteiden ja raja-aitojen pystyttämistä maahamme. Myönnän avoimesti, että toki suomenruotsalaisilla kuten kaikilla muillakin vähemmistöillä on tällaiseen käyttäytymiseen täysi perustuslaillinen oikeutensa, mikäli he todella näkevät sen ainoaksi mahdollisuudekseen säilyttää oman kielensä ja kulttuurinsa. Mutta tällaisessa tapauksessa tulee rahoituksen kyllä löytyä omasta taskusta - valtion tai kaikkien muiden tv-katselijoiden ei sellaista tarvitse tukea. Nykymuodossaan FST5 ei myöskään palvele kaksikielisten tarpeita juuri lainkaan, kuten entinen yhteiskanava teki.
Konstsamfundet oli jo tulossa pelastamaan Radio Extrem'iäkin. Miksei se voisi yhdessä varakkaan Svenska Litteraturssällskap'in kanssa sitten ottaa koko hoitoa, eli ruotsinkielistä sähköistä mediaa omalle vastuulleen? Hbl ja Vasabladet sekä muut ruotsinkieliset lehtitalot voisivat tässä toki omalta osaltaan auttaa. Tätä voitaisiin toki tukea myös ruotsinkielisten määrää vastaavalla summalla tv-lupamaksuista (5-6% lupamaksutuloista). Ei kaikkien suomalaisten tv-lupamaksunmaksajien vastuulle voi yhyttää kymmenien miljoonien kustannuserää (tämähän muuten laskettiin tuolla alempana osana kaksikielisyyden kustannuksia - n. 18% YLE'n kustannuksista ennen digiaikaa), mikäli todellisia katsojia on keskimäärin reilusti alle 100.000 per ohjelma. Varsinkin TV-Nytt ja muuta ajankohtaisohjelmat ovat todella vähäisen kiinnostuksen kohteena - puhutaan jostain 30.000 - 50.000 katsojasta per lähetys. Nuo lupamaksutulot voisikin suunnata ruotsinkielisiin uutis- ja ajankohtaisohjelmiin ja siten varmistaa eduskunnan valvoma, puolueeton tiedonvälitys myös ruotsinkielisille kaikissa olosuhteissa. Kaikki muu ohjelmatoiminta onkin sitten asia erikseen.
Toki sitten löytyy muitakin vaihtoehtoja, jos niitä oikeasti halutaan etsiä. Kanavahan voisi tehdä vaikkapa paljon enemmän yhteistyötä SVT:n (eli Ruotsin television) kanssa ja jakaa ohjelmakustannuksia. Tällöin tulisi myös punnittua ohjelman laatu kunnolla, kun pitäisi saada osa omista tuotannoista Ruotsin markkinoille. Nykymeininki ei tue laadun kehittymistä - periaatteessa tehdään pienillä kustannuksilla kotikutoista ja nurkkakuntaista ohjelmaa, mikä karkoittaa varsinkin nuoret katsojat varsin tehokkaasti kanavalta. Poikkeuksena toki muutamat hyvät ohjelmat, kuten laadukkaat lastenohjelmat ja Strömsö - ne ovat oikeasti ihan hyviä. Tosin SVT tekee tämänkinlaatuista ohjelmaa suurilla resursseillaaan vieläkin laadukkaammin ja niitähän suurin osa suomenruotsalaisistakin sitten katselee joko ilmaistarjontana (Pohjanmaa) tai maksamalla muutaman euron kuukaudessa kaapelioperattorille (Etelä-Suomi). Erittäin mielenkiintoinen vaihtoehto voisi olla FST5:n avaaminen kaikille ei-suomenkielisille vähemmistöille, joita tulevaisuudessa on yhä enemmän alkaen venäjän- ja vironkielisistä. Tällöin myös valtion/lupamaksujen maksajien mukanaolo on jotensakin perusteltua. Miksi ihmeessä maassamme pitäisi olla pelkästään ruotsinkielisille suunnattu "julkisin varoin" rahoitettu tv-kanava? Ennustan, että kohta muutkin vähemmistöt perustavat oman kanavansa todennäköisesti emämaittensa suurien tv-kanavien suosiollisella tuella kilpailemaan näistä suomalaisista vähemmistökatsojista - ja silloin juna meni jo FST5:n kannalta. Muutu ja Nöyrry - tai Kuole!
Sunday, December 16, 2007
Subscribe to:
Posts (Atom)